Zdroje nerozpustnej vlákniny

Najlepšie zdroje NErozpustnej vlákniny sú: zelenina, ovocie, celozrnné obilniny, strukoviny, orechy a semienka a doplnky vlákniny.

Najjednoduchšie riešenie (rovnako účinné) je kvalitný doplnok NEROZPUSTNEJ VLÁKNINY. Nemusíte sa zaťažovať riešením a počítaním v prípade že nekonzumujete veľa týchto potravín.
Ako správne vybrať ? Lebo nie všetky sú dostatočné a kvalitné.

VYSVETLENIE TABUĽKY NIŽSIE
V ľavom stĺpci je potravina, v pravom stĺpci množstvo nerozpustnej vlákniny na 1 porciu potraviny.

Príklady:
Keď zjete 1 porciu čo je 20 gramov pšeničných otrúb tak budete mať približne 7 g nerozpustnej vlákniny.
Keď zjete 1 porciu čo je 20 gramov ražných otrúb tak budete mať približne 6 g nerozpustnej vlákniny

Tip: vlákninu je lepšie prijímať z viacerých zdrojov v primeraných množstvách než veľa z jednej potraviny naraz.

Nerozpustná vláknina zdroje

OBILNINY A OTRUBY
Potravina
G nerozpustnej vlákniny na odporúčanú PORCIU
G nerozpustnej vlákniny na 100 G potraviny
Pšeničné otruby
Tip: Primiešať do jogurtu alebo kaše, zapiť vodou.
6–8 / 20 g
35–45
Ražné otruby
5–7 / 20 g
30–40
Ovsené otruby
4–6 / 30 g
14–18
Popcorn (air-popped)
Tip: Nesoliť, nepridávať tuk.
3–4 / 24 g
12–15
Celozrnné pšeničné pečivo
2–3 / 50 g
4–6
Celozrnný ražný chlieb
2–3 / 50 g
4–6
Celozrnné cestoviny (surové)
2–3 / 60 g
3–4
Bulgur
2–3 / 50 g
4–6
Špalda
2–3 / 50 g
4–6
Jačmenné krúpy
2–3 / 50 g
4–6
Pohánka
1–2 / 50 g
2–4
Pšeno (proso)
1–2 / 50 g
2–3
Quinoa
1–2 / 50 g
2–3
Ryža natural
0.5–1 / 50 g
1–2
Amarant
0.5–1 / 50 g
1–2
STRUKOVINY
Potravina
G/PORCIA
G/100 G
Fazuľa biela/červená (varená)
4–5 / 150 g
3–4
Čierna fazuľa
4–5 / 150 g
3–4
Adzuki
4–5 / 150 g
3–4
Cícer
3–4 / 150 g
2–3
Šošovica
3–4 / 150 g
2–3
Zelený hrášok sušený
3–4 / 50 g
6–8
Mungo
2–3 / 150 g
2–3
Hrach
2–3 / 150 g
2–3
ORECHY A SEMIENKA
Potravina
G/PORCIA
G/100 G
Kokos strúhaný (nesladený)
3–5 / 30 g
25–35
Mandle
2–3 / 30 g
8–12
Pistácie
2–3 / 30 g
8–10
Lieskové orechy
2–3 / 30 g
8–10
Vlašské orechy
2 / 30 g
7–9
Ľanové semienka (drvené)
Tip: Čerstvo pomleté, nie celé.
2–3 / 15 g
18–22
Chia semienka
2–3 / 15 g
18–22
Slnečnicové semienka
2–3 / 30 g
8–10
Tekvicové semienka
2–3 / 30 g
8–10
ZELENINA
Potravina
G/PORCIA
G/100 G
Kapusta biela
3–4 / 200 g
1.5–2
Mrkva surová
3–4 / 150 g
2–3
Kel
2–3 / 150 g
1.5–2
Zelené fazuľky
2–3 / 150 g
1–2
Cuketa so šupkou
2 / 200 g
0.8–1.2
Baklažán
2 / 200 g
0.8–1.2
Brokolica
1.5–2.5 / 150 g
1–2
Karfiol
1–2 / 150 g
0.8–1.2
Topinambur (čerstvý)
1–2 / 100 g
1–2
Špenát
1–2 / 150 g
0.7–1.2
OVOCIE
Potravina
G/PORCIA
G/100 G
Jablko so šupkou
3–4 / 180 g
1.5–2
Hruška so šupkou
3–4 / 180 g
1.5–2
Maliny
2–3 / 100 g
2–3
Černice
2–3 / 100 g
2–3
Čučoriedky
1–2 / 100 g
1–2
Avokádo
2 / 100 g
2
Slivky sušené
2–3 / 30 g
6–8
DOPLNKY A ŠPECIÁLNE ZDROJE
Potravina
G/PORCIA
G/100 G
Pšeničná vláknina (prášok)
3–4 / 5 g
60–70
Bambusová vláknina
3–4 / 5 g
60+
Psýlium (čiastočne nerozpustné)
2–3 / 5 g
40–50
Banánová múka (zelený banán)
2–3 / 10 g
25–35
Tapioková vláknina
2–3 / 10 g
20–30