Zdroje rozpustnej vlákniny

Najlepšie zdroje rozpustnej vlákniny sú: zelenina, ovocie, celozrnné obilniny, strukoviny, orechy a semienka a doplnky vlákniny.

Najjednoduchšie riešenie (rovnako účinné) je kvalitný doplnok ROZPUSTNEJ VLÁKNINY. Nemusíte sa zaťažovať riešením a počítaním v prípade že nekonzumujete veľa týchto potravín.
Ako správne vybrať ? Lebo nie všetky sú dostatočné a kvalitné.

VYSVETLENIE TABUĽKY NIŽSIE
V ľavom stĺpci je potravina, v pravom stĺpci množstvo rozpustnej vlákniny na 1 porciu potraviny.

Príklady:
Keď zjete 1 porciu čo je 150 gramov topinamburu tak budete mať približne 10 g rozpustnej vlákniny.
Keď zjete 1 porciu čo je 100 gramov artičokov tak budete mať približne 6 g rozpustnej vlákniny

Tip: vlákninu je lepšie prijímať z viacerých zdrojov v primeraných množstvách než veľa z jednej potraviny naraz.

Rozpustná vláknina zdroje

ZELENINA
Potravina
G rozpustnej vlákniny na odporúčanú PORCIU
G rozpustnej vlákniny na 100 G potraviny
Topinambur
Tip: Konzumovať čerstvý alebo krátko tepelne upravený.
8–12 / 150 g
6–8
Artičoky
Tip: Naparovať alebo variť, nezmäkčiť príliš.
5–7 / 100 g
5–7
Cibuľa
Tip: Konzumovať surovú alebo len krátko upravenú.
3–4 / 100 g
3–4
Cesnak
Tip: Najlepšie čerstvý alebo jemne sparený.
2.5–3.5 / 50 g
5–7
Pór
Tip: Krátka tepelná úprava, zachovať štruktúru.
2–3 / 100 g
2–3
Špargľa
Tip: Jemne naparovať alebo variť.
2–3 / 100 g
2–3
Petržlen koreň
2 / 100 g
2
Zeler koreň
2 / 100 g
2
Mrkva (varená)
Tip: Varená alebo dusená, nie príliš mäkká.
1–2 / 100 g
1–2
Cvikla (varená)
Tip: Krátko varená alebo pečená.
1–2 / 100 g
1–2
Brokolica
Tip: Krátko naparovať alebo spariť.
1.5 / 100 g
1–2
Kapusta kyslá
Tip: Konzumovať surovú alebo jemne ohriatu.
1.2–1.8 / 100 g
1–2
Karfiol
Tip: Ľahko sparený alebo krátko varený.
1 / 100 g
1
Baklažán
1 / 100 g
1
Paprika červená
Tip: Najlepšie čerstvá.
0.8–1.2 / 100 g
1
Uhorka
0.5–1 / 100 g
0.5–1
Reďkovka
0.5–1 / 100 g
0.5–1
Špenát
0.5–1 / 100 g
0.5–1
OVOCIE
Potravina
G/PORCIA
G/100 G
Sušené figy
4–6 / 40 g
10–15
Jablko so šupkou
Tip: Konzumovať čerstvé, so šupkou.
3–4 / 150 g
2–3
Hruška
Tip: So šupkou.
3–4 / 150 g
2–3
Maliny
3–4 / 100 g
3–4
Granátové jablko
3–4 / 150 g
2–3
Kivi
2–3 / 100 g
2–3
Pomaranč
Tip: Konzumovať dužinu.
2–3 / 150 g
1.5–2
Avokádo
2 / 100 g
2
Mango
1.5–2 / 100 g
1.5–2
Banán
1.5–2.5 / 120 g
1–2
Jahody
1–2 / 150 g
0.7–1.3
Čučoriedky
1–2 / 100 g
1–2
Sušené marhule
1–2 / 20 g
6–8
Datle sušené
1–2 / 20 g
6–8
Hrozno červené
0.5–1 / 100 g
0.5–1
Slivky
0.5–1 / 100 g
0.5–1
OBILNINY
Potravina
G/PORCIA
G/100 G
Ovsené vločky
4–6 / 40 g
10–15
Bulgur celozrnný
3–4 / 50 g
6–8
Jačmenné krúpy
2–3 / 50 g
4–6
Špalda
2–3 / 50 g
4–6
Ražný chlieb (celozrnný)
2–3 / 50 g
4–5
Celozrnné pečivo
1–2 / 40 g
2–3
Celozrnné cestoviny
1–2 / 50 g
2–4
Pohánka
1–2 / 50 g
2–4
Pšeno
1–2 / 50 g
2–3
Quinoa
1–2 / 50 g
2–3
Celozrnná ryža
0.5–1 / 50 g
1–2
Couscous celozrnný
0.5–1 / 50 g
1–2
STRUKOVINY
Potravina
G/PORCIA
G/100 G
Adzuki fazuľa
4–5 / 100 g
4–5
Čierna fazuľa
4 / 100 g
4
Fazuľa varená
3–4 / 100 g
3–4
Cícer varený
3–4 / 100 g
3–4
Šošovica varená
3–4 / 100 g
3–4
Hrach
2–3 / 100 g
2–3
Mungo
2–3 / 100 g
2–3
Sója
2–3 / 100 g
2–3
Tempeh
1–2 / 100 g
1–2
ORECHY A SEMIENKA
Potravina
G/PORCIA
G/100 G
Chia semienka
4–6 / 20 g
30–34
Ľanové semienka
Tip: Konzumovať čerstvo drvené alebo mleté.
3–5 / 20 g
25–30
Tekvicové semienka
2–3 / 20 g
10–12
Slnečnicové semienka
2–3 / 20 g
10–12
Pistácie
2 / 20 g
10
Mandle
1–2 / 20 g
10–12
Lieskové orechy
1–2 / 20 g
8–10
Vlašské orechy
1–2 / 20 g
7–9
Kešu
0.5–1 / 20 g
5
OSTATNÉ
Potravina
G/PORCIA
G/100 G
Inulín prášok
4–5 / 5 g
90+
Psyllium
5–6 / 5 g
80–85
Otruby
4–5 / 10 g
45–50
Guma arabská (Acacia fiber)
3–4 / 5 g
80
Agar-agar
2–3 / 5 g
70
Glukomanán (konjac)
2–3 / 5 g
70
Jeruzalemský artičok prášok
4–5 / 10 g
45–50