Prebiotiká

Prebiotiká sú nestráviteľné látky, ktoré slúžia ako potrava pre probiotiká, čo sú živé dobré baktérie v črevách. Tieto baktérie zohrávajú dôležitú úlohu v trávení, imunitnej odpovedi, celkovom zdraví a bránia premnoženiu škodlivých mikroorganizmov.

Druhy prebiotík:

Fruktooligosacharidy
(FOS) – nachádzajú sa v cesnaku, cibuli, banánoch a špargli.
Inulín – prebiotikum prítomné v topinamburze, čakanke, cesnaku, cibuli a pór.
Galaktooligosacharidy
(GOS) – obsiahnuté v mliečnych výrobkoch a strukovinách.
Resistantný škrob – nachádza sa v zemiakoch, celozrnných obilninách a nezrelých banánoch.


Zdroje prebiotík v potrave:
(doporučené mnžstvo aspoň 5–10 gramov prebiotických vláknin denne)

🍏🥦Ovocie a zelenina na 100g:
Banány
– 0,8–1 g prebiotických vláknin (predovšetkým inulín a fruktooligosacharidy)
Jablká – 1,5 g (vláknina, pektín)
Hrušky – 1,8 g (rozpustná vláknina, pektín)
Čučoriedky – 0,5 g (zdravé vlákniny, ale menej prebiotické)
Artičoky – 4 g (inulín, veľmi bohatý zdroj prebiotík)

🌽Celozrnné obilniny na 100g:
Ovsené vločky
– 2–4 g (beta-glukán, rozpustná vláknina)
Celozrnný chlieb – 6–7 g (vláknina, závisí od typu chleba)
Hnedá ryža – 2–3 g (rezistentný škrob, vláknina)

🫘Strukoviny na 100g:
Fazuľa
– 6–8 g (FOS, oligosacharidy)
Šošovica – 8 g (FOS, oligosacharidy)
Cícer – 7–8 g (prebiotické sacharidy, oligosacharidy)

🥛Mliečne výrobky na 100g:
Jogurt
– 0,5–1 g (ak obsahuje prebiotické prísady, ako je inulín)
Kefír – 0,5–1 g (obsahuje prebiotické látky ako kvasinky a baktérie)

🌰Orechy a semená na 100g:
Mandle
– 3 g (vláknina, neobsahujú veľa prebiotických sacharidov, ale sú dobrým zdrojom vlákniny)
Slnečnicové semienka – 2–3 g (vláknina, mierny obsah prebiotík)

Najlepšie je nezameriavať sa na presné množstvá prebiotík, ale pravidelne konzumovať rôznorodé celistvé potraviny ako ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, strukoviny a orechy. Takto prirodzene dosiahnete optimálny príjem prebiotík a podporíte zdravie čriev bez potreby počítania gramov.

Suplementy

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse tincidunt sagittis eros. Quisque quis euismod lorem. Etiam sodales ac felis id interdum. Proin viverra nulla sem, vel molestie lacus volutpat nec. Integer ut bibendum erat.

Start for free