Tuk / olej Omega-6 (g / 100 g) Vhodné použitie
Hroznový olej 70 Extrémne veľa omega-6 → vyhnúť sa
Slnečnicový olej (klasický) 65 Vysoký obsah omega-6 → obmedziť, nepoužívať denne
Kukuričný olej 55 Vysoký obsah omega-6 → obmedziť
Sójový olej 50 Veľa omega-6 → obmedziť, používať len výnimočne
Sezamový olej 41 Chuťovka, malé množstvá do ázijskej kuchyne; nie na bežné varenie
Arašidový olej 32 Obsahuje veľa omega-6, používať len výnimočne
Maslo 2 Krátke varenie, pečenie, nie vyprážanie pri vysokých teplotách
Ghee (prepustené maslo) 2 Vysoká tepelná stabilita → vhodné aj na vyprážanie a pečenie
Bravčová masť 10 Vhodná na vyprážanie a pečenie, stabilná pri vyšších teplotách
Hovädzí loj 2–3 Výborný na vyprážanie, fritovanie, veľmi stabilný tuk
Kačacia masť 11 Pečenie, varenie, tradične používaná na vyprážanie
Olivový olej (extra panenský) 9 Studená kuchyňa, šaláty, jemné varenie (do 160 °C)
Olivový olej (rafinovaný) 9 Stabilnejší → dá sa použiť aj na varenie a ľahšie vyprážanie
Avokádový olej (panenský) 12 Studená kuchyňa, šaláty; mierne varenie
Avokádový olej (rafinovaný) 12 Vysoký bod dymivosti → vhodný aj na vyprážanie a pečenie
Ľanový olej 16 Iba studená kuchyňa (šaláty, smoothie), nesmie sa zohrievať
Kokosový olej 2 Pečenie, varenie, krátke vyprážanie; stabilný pri vyšších teplotách

🔴 Červené oleje = veľmi vysoký obsah omega-6 → obmedziť alebo vyhnúť sa im. 🟢 Zelené tuky = vhodné na pravidelné používanie (každý má svoje ideálne použitie).

rastlinné oleje s vysokým podielom omega-6:

Kukuričný Olej
Omega-6: ~ 55g na 100g
Kukuričný olej s vysokým obsahom omega-6 a bežne používaný v spracovaných potravinách je jedným z najnevyváženejších zdrojov mastných kyselín.

Sójový Olej
Omega-6: ~ 50g na 100g
Bežne sa používa na vyprážanie, pečenie a spracovanie potravín. Je to jeden z najrozšírenejších olejov na svete vďaka svojej cenovej dostupnosti a všestrannosti.

Slnečnicový Olej
Omega-6: ~ 65g na 100g
Často sa používa pri varení a vyprážaní, najmä vo východnej Európe a v niektorých častiach Ázie. Používa sa aj do šalátových dresingov a margarínu.

Bavlníkový olej
Omega-6: ~ 50g na 100g
Často sa používa v spracovaných potravinách, občerstvení a na vyprážanie vďaka svojej stabilite pri vysokých teplotách

Olej z hroznových semienok
Omega-6: ~ 70g na 100g
Bežne sa používa na varenie pri vysokej teplote, vyprážanie a do šalátových dresingov. Často sa používa ako „zdravý“ olej, ale má veľmi vysoký obsah omega-6.

Repkový olej
Omega-6: ~ 20g na 100g
Omega-3 (ALA): ~ 10 g

Obsahuje síce dobrý pomer omega-6 : omega-3 (~2:1), ale z omega-3 obsahuje len ALA (rastlinnú formu), ktorú telo len veľmi slabo premieňa na aktívne EPA a DHA. Obsahuje viac omega-6, preto pri nadmernej konzumácii prispieva k zhoršeniu omega pomeru.