Tuk / olej | Omega-6 (g / 100 g) | Vhodné použitie |
---|---|---|
Hroznový olej | 70 | Extrémne veľa omega-6 → vyhnúť sa |
Slnečnicový olej (klasický) | 65 | Vysoký obsah omega-6 → obmedziť, nepoužívať denne |
Kukuričný olej | 55 | Vysoký obsah omega-6 → obmedziť |
Sójový olej | 50 | Veľa omega-6 → obmedziť, používať len výnimočne |
Sezamový olej | 41 | Chuťovka, malé množstvá do ázijskej kuchyne; nie na bežné varenie |
Arašidový olej | 32 | Obsahuje veľa omega-6, používať len výnimočne |
Maslo | 2 | Krátke varenie, pečenie, nie vyprážanie pri vysokých teplotách |
Ghee (prepustené maslo) | 2 | Vysoká tepelná stabilita → vhodné aj na vyprážanie a pečenie |
Bravčová masť | 10 | Vhodná na vyprážanie a pečenie, stabilná pri vyšších teplotách |
Hovädzí loj | 2–3 | Výborný na vyprážanie, fritovanie, veľmi stabilný tuk |
Kačacia masť | 11 | Pečenie, varenie, tradične používaná na vyprážanie |
Olivový olej (extra panenský) | 9 | Studená kuchyňa, šaláty, jemné varenie (do 160 °C) |
Olivový olej (rafinovaný) | 9 | Stabilnejší → dá sa použiť aj na varenie a ľahšie vyprážanie |
Avokádový olej (panenský) | 12 | Studená kuchyňa, šaláty; mierne varenie |
Avokádový olej (rafinovaný) | 12 | Vysoký bod dymivosti → vhodný aj na vyprážanie a pečenie |
Ľanový olej | 16 | Iba studená kuchyňa (šaláty, smoothie), nesmie sa zohrievať |
Kokosový olej | 2 | Pečenie, varenie, krátke vyprážanie; stabilný pri vyšších teplotách |
🔴 Červené oleje = veľmi vysoký obsah omega-6 → obmedziť alebo vyhnúť sa im. 🟢 Zelené tuky = vhodné na pravidelné používanie (každý má svoje ideálne použitie).
Kukuričný Olej
Omega-6: ~ 55g na 100g
Kukuričný olej s vysokým obsahom omega-6 a bežne používaný v spracovaných potravinách je jedným z najnevyváženejších zdrojov mastných kyselín.
Sójový Olej
Omega-6: ~ 50g na 100g
Bežne sa používa na vyprážanie, pečenie a spracovanie potravín. Je to jeden z najrozšírenejších olejov na svete vďaka svojej cenovej dostupnosti a všestrannosti.
Slnečnicový Olej
Omega-6: ~ 65g na 100g
Často sa používa pri varení a vyprážaní, najmä vo východnej Európe a v niektorých častiach Ázie. Používa sa aj do šalátových dresingov a margarínu.
Bavlníkový olej
Omega-6: ~ 50g na 100g
Často sa používa v spracovaných potravinách, občerstvení a na vyprážanie vďaka svojej stabilite pri vysokých teplotách
Olej z hroznových semienok
Omega-6: ~ 70g na 100g
Bežne sa používa na varenie pri vysokej teplote, vyprážanie a do šalátových dresingov. Často sa používa ako „zdravý“ olej, ale má veľmi vysoký obsah omega-6.
Repkový olej
Omega-6: ~ 20g na 100g
Omega-3 (ALA): ~ 10 g
Obsahuje síce dobrý pomer omega-6 : omega-3 (~2:1), ale z omega-3 obsahuje len ALA (rastlinnú formu), ktorú telo len veľmi slabo premieňa na aktívne EPA a DHA. Obsahuje viac omega-6, preto pri nadmernej konzumácii prispieva k zhoršeniu omega pomeru.