
Vitamín C + sulforafán; podpora detoxu a protizápalových mechanizmov.
Tip: Krátko spariť, neprevariť.
Luteín, vitamíny K a C, polyfenoly; zrak, cievy, antioxidačná ochrana.
Tip: S trochou olivového oleja pre lepšie vstrebávanie.
Luteín, vitamíny K a C, polyfenoly; zrak, cievy, antioxidačná ochrana.
Tip: S trochou olivového oleja pre lepšie vstrebávanie.
Extrémne veľa vitamínu C + karotenoidy; imunita a cievy.
Tip: Čerstvá alebo len krátko upravená.
Krížokvetá zelenina so sulforafánom a vlákninou; črevo a protizápalový efekt.
Tip: Krátko naparovať alebo piecť do zlatista.
Vitamín C, polyfenoly; lacný a výživný základ najmä v zime.
Tip: Skvelá aj fermentovaná (kyslá kapusta).
Anthokyány + vit. C; podpora mozgu, ciev a imunity.
Tip: Uprednostni čerstvé alebo mrazené (nie džúsy).
Kvercetín v šupke + vláknina; sýtosť a zdravé črevo.
Tip: Jedz neolúpané (ideálne bio).
Polyfenoly a vláknina; trávenie a antioxidačná podpora.
Tip: Sušené s mierou (cukry).
Veľa anthokyánov a vlákniny; silný antioxidačný účinok.
Tip: Čerstvé alebo mrazené, nie džús.
Silné polyfenoly; podpora ciev, srdca a regenerácie buniek.
Tip: Najlepšie čerstvé jadierka alebo 100% šťava bez cukru.
Vitamín C, flavonoidy; imunita, energia a antioxidačná ochrana.
Tip: Konzumuj čerstvé, nie balené džúsy.
Vitamín C, E a antioxidanty; podpora imunity a trávenia.
Tip: Konzumuj so šupkou (ak je bio).
Resveratrol a polyfenoly; cievy, srdce a ochrana buniek.
Tip: Konzumuj so šupkou a jadierkami.
Bielkoviny, železo, horčík; stabilná energia a sýtosť.
Tip: Polievky, šaláty, prílohy.
Bielkoviny + vláknina; skvelý základ hummusu.
Tip: Namáčaj a var, zlepší sa stráviteľnosť.
Veľa bielkovín, železa a vlákniny; sýtosť a stabilná energia.
Tip: Namáčať a variť do mäkka pre lepšiu stráviteľnosť.
Vysoký obsah antioxidantov, vlákniny a bielkovín.
Tip: Skvelá do šalátov a mexických jedál.
Ľahko stráviteľná; bohatá na bielkoviny, zinok a horčík.
Tip: Výborná do polievok a miso jedál.
Ľahko stráviteľná, vhodná aj na klíčenie; podporuje trávenie.
Tip: Skvelá v ázijských pokrmoch alebo naklíčená.
Bielkoviny, vláknina a vitamíny skupiny B; sýtosť a energia.
Tip: Polievky, pyré alebo prílohy.
Kompletné rastlinné bielkoviny; izoflavonoidy, vláknina.
Tip: Vhodné aj ako tempeh alebo tofu.
Omega-3 a polyfenoly; mozog, cievy, srdce.
Tip: Pozor na množstvo (kalórie).
Omega-3, lignany, vláknina; hormóny a črevo.
Tip: Ľan najlepšie čerstvo mletý.
Vitamín E a zdravé tuky; srdce a pokožka.
Tip: Vyberaj nesolené, nesladené.
Kompletné bielkoviny + minerály; ľahko stráviteľná príloha.
Tip: Premyť pred varením (odstránenie saponínov).
Beta-glukány pre cholesterol a črevo; sýtosť na dlhšie.
Tip: Kaša s ovocím a orechmi.
Bezlepková pseudoobilnina; rutín pre cievy + minerály.
Tip: Prepláchnuť, krátko variť; výborná do šalátov.
Vláknina, selén, mangán a minerály; stabilná energia.
Tip: Namáčať pred varením pre lepšiu stráviteľnosť.
Celozrnná obilnina s vysokým obsahom vlákniny, B-vitamínov a minerálov.
Tip: Vhodná na pečenie, do kaší alebo šalátov.
Vysoký obsah vlákniny (beta-glukány); podpora trávenia a cholesterolu.
Tip: Skvelý do polievok a príloh namiesto ryže.
Bezlepková obilnina bohatá na horčík, železo a zinok.
Tip: Pred varením prepláchnuť horúcou vodou, aby sa odstránila horkosť.
EPA/DHA pre mozog a srdce; regenerácia a zápaly.
Tip: Gril/pečenie, nie vyprážanie.
Omega-3 + vápnik (ak s kosťami); praktický zdroj.
Tip: V olivovom oleji.
Veľmi bohatá na omega-3 (EPA/DHA); srdce, mozog, zápaly.
Tip: Pečená/grilovaná; dbať na čerstvosť.
Mononenasýtené tuky + draslík; sýtosť a srdce.
Tip: Do šalátov / nátierok.
Polyfenoly + vit. E; protizápalové účinky.
Tip: 1–2 PL denne, skôr za studena.
Kurkumín: silný protizápalový antioxidant.
Tip: S čiernym korením a troškou tuku.
Flavonoidy pre cievy a mozog; antioxidačný efekt.
Tip: 20–30 g denne, kvalitné % kakaa.
Allicín a polyfenoly; antimikrobiálny a protizápalový účinok.
Tip: Rozpučiť a nechať 5–10 minút pred varením.
Probiotiká + vitamín C; trávenie a imunita.
Tip: Nepasterizované, uchovávať v chlade.
Probiotiká + bielkoviny; črevo a imunita.
Tip: Vyberaj nesladený.
Antioxidanty sú látky, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi (oxidatívny stres). Fungujú ako „ochranný štít“ – pre DNA, cievy, mozog aj energiu buniek.
Telo má vlastné antioxidačné enzýmy (SOD, glutatión peroxidáza, kataláza). Ak dlhodobo prijímaš veľa antioxidantov zvonka (hlavne doplnkami), telo môže vlastnú tvorbu znížiť. Ak málo, vie ju naopak zvýšiť. Najlepší je vyvážený príjem z pestrej stravy.
Nižšie nájdeš farebnú tabuľku s hodnotením účinnosti (0–10) a praktickými tipmi k jednotlivým potravinám.