Vitamín C + sulforafán; podpora detoxu a protizápalových mechanizmov.
Tip: Krátko spariť, neprevariť.
Luteín, vitamíny K a C, polyfenoly; zrak, cievy, antioxidačná ochrana.
Tip: S trochou olivového oleja pre lepšie vstrebávanie.
Extrémne veľa vitamínu C + karotenoidy; imunita a cievy.
Tip: Čerstvá alebo len krátko upravená.
Krížokvetá zelenina so sulforafánom a vlákninou; črevo a protizápalový efekt.
Tip: Krátko naparovať alebo piecť do zlatista.
Vitamín C, polyfenoly; lacný a výživný základ najmä v zime.
Tip: Skvelá aj fermentovaná (kyslá kapusta).
Anthokyány + vit. C; podpora mozgu, ciev a imunity.
Tip: Uprednostni čerstvé alebo mrazené (nie džúsy).
Kvercetín v šupke + vláknina; sýtosť a zdravé črevo.
Tip: Jedz neolúpané (ideálne bio).
Polyfenoly a vláknina; trávenie a antioxidačná podpora.
Tip: Sušené s mierou (cukry).
Veľa anthokyánov a vlákniny; silný antioxidačný účinok.
Tip: Čerstvé alebo mrazené, nie džús.
Bielkoviny, železo, horčík; stabilná energia a sýtosť.
Tip: Polievky, šaláty, prílohy.
Bielkoviny + vláknina; skvelý základ hummusu.
Tip: Namáčaj a var, zlepší sa stráviteľnosť.
Veľa bielkovín, železa a vlákniny; sýtosť a stabilná energia.
Tip: Namáčať a variť do mäkka pre lepšiu stráviteľnosť.
Omega-3 a polyfenoly; mozog, cievy, srdce.
Tip: Pozor na množstvo (kalórie).
Omega-3, lignany, vláknina; hormóny a črevo.
Tip: Ľan najlepšie čerstvo mletý.
Vitamín E a zdravé tuky; srdce a pokožka.
Tip: Vyberaj nesolené, nesladené.
Kompletné bielkoviny + minerály; ľahko stráviteľná príloha.
Tip: Premyť pred varením (odstránenie saponínov).
Beta-glukány pre cholesterol a črevo; sýtosť na dlhšie.
Tip: Kaša s ovocím/orechmi.
Bezlepková pseudoobilnina; rutín pre cievy + minerály.
Tip: Prepláchnuť, krátko variť; výborná do šalátov.
EPA/DHA pre mozog a srdce; regenerácia a zápaly.
Tip: Gril/pečenie, nie vyprážanie.
Omega-3 + vápnik (ak s kosťami); praktický zdroj.
Tip: V olivovom oleji.
Veľmi bohatá na omega-3 (EPA/DHA); srdce, mozog, zápaly.
Tip: Pečená/grilovaná; dbať na čerstvosť.
Mononenasýtené tuky + draslík; sýtosť a srdce.
Tip: Do šalátov / nátierok.
Polyfenoly + vit. E; protizápalové účinky.
Tip: 1–2 PL denne, skôr za studena.
Kurkumín: silný protizápalový antioxidant.
Tip: S čiernym korením a troškou tuku.
Flavonoidy pre cievy a mozog; antioxidačný efekt.
Tip: 20–30 g denne, kvalitné % kakaa.
Allicín a polyfenoly; antimikrobiálny a protizápalový účinok.
Tip: Rozpučiť a nechať 5–10 minút pred varením.
Probiotiká + vitamín C; trávenie a imunita.
Tip: Nepasterizované, uchovávať v chlade.
Probiotiká + bielkoviny; črevo a imunita.
Tip: Vyberaj nesladený.
Antioxidanty sú látky, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi (oxidatívny stres). Fungujú ako „ochranný štít“ – pre DNA, cievy, mozog aj energiu buniek.
Telo má vlastné antioxidačné enzýmy (SOD, glutatión peroxidáza, kataláza). Ak dlhodobo prijímaš veľa antioxidantov zvonka (hlavne doplnkami), telo môže vlastnú tvorbu znížiť. Ak málo, vie ju naopak zvýšiť. Najlepší je vyvážený príjem z pestrej stravy.
Nižšie nájdeš farebnú tabuľku s hodnotením účinnosti (0–10) a praktickými tipmi k jednotlivým potravinám.