Vláknina

Typy vlákniny:

Rozpustná vláknina (R)
-Živí prospešné črevné baktérie
(tie vytvárajú SCFA - acetát, propionát, butyrát: znižujú zápal, spevňujú črevnú bariéru, podporujú imunitné bunky)
-Stabilizuje hladinu cukru v krvi

Nerozpustná vláknina (N)
-Predchádza zápche a podporuje pravidelnú stolicu
-Znižuje riziko niektorých ochorení tráviaceho traktu

KOnzumujte 40-60g vlákniny denne v pomere:

Rozpustná vláknina (R):
približne 1/3 celkového príjmu / 13-20g

Nerozpustná vláknina (N):
približne 2/3 celkového príjmu / 27-40g

Potravina Vláknina (g / 100 g) Typ Poznámka
Semienka a orechy
Psyllium (šupky skorocelu)85RTakmer čistá rozpustná vláknina
Chia semienka34RSilne viažu vodu, výživa pre mikrobióm
Ľanové semienka27N/RKombinácia oboch typov, veľmi prospešné
Sezamové semienka17NVysoký obsah šupiek → nerozpustná vláknina
Slnečnicové semienka11NVysoký obsah nerozpustnej vlákniny
Mandle13NVeľa šupiek = nerozpustná vláknina
Lieskovce10NNerozpustná vláknina + zdravé tuky
Pistácie10NPodpora črevného mikrobiómu
Sušený kokos (strúhaný)16NVeľmi vysoký obsah nerozpustnej vlákniny
Obilniny a pseudoobilniny
Jačmeň (surový)17RBohatý na beta-glukány
Raž (celozrnná)15NVysoký obsah šupiek
Pohánka (surová)10NBezlepková, veľa nerozpustnej vlákniny
Ovos (ovsené vločky)10RBeta-glukány – rozpustná vláknina
Celozrnný chlieb8NVláknina zo šupiek a klíčkov
Quinoa7N/RObsahuje obidva typy vlákniny
Hnedá ryža4NVláknina v šupke, dlhé trávenie
Bulgur18NPredvarená pšenica s vysokým obsahom vlákniny
Strukoviny (varené)
Cícer8R/NZmes oboch, výživa pre mikrobióm
Fazuľa (čierna)8.7R/NObsahuje aj rezistentný škrob
Fazuľa (biela)7.6R/NPodpora sýtosti a črevného zdravia
Šošovica7.5R/NRozpustná aj nerozpustná vláknina
Hrach6RRozpustná vláknina + bielkoviny
Edamame (mladá sója)5R/NVysoký obsah proteínu aj vlákniny
Tofu (pevné)2RNižší obsah, ale obsahuje aj prebiotiká
Zelenina
Artičoky9RVeľa inulínu (prebiotikum)
Topinambur8RExtrémne bohatý na inulín
Kaleráb7NVysoký obsah vlákniny, nízka energia
Brokolica (varená)5R/NAntioxidanty + prebiotiká
Ružičkový kel4.5R/NVýživa pre mikrobióm
Karfiol4R/NPrebiotické zlúčeniny + antioxidanty
Kapusta (surová)4NPodporuje peristaltiku
Špenát3.5RListová zelenina s jemnou vlákninou
Mrkva (surová)3RPektíny – jemná vláknina
Uhorka (so šupkou)1NNízkoenergetická, vláknina v šupke
Ovocie
Sušené figy18RRozpustná vláknina + polyfenoly
Sušené slivky15RPodporujú vyprázdňovanie
Sušené marhule17RRozpustná vláknina + antioxidanty
Maliny8N/RVeľa drobných semienok, výživa pre mikrobióm
Hrušky (so šupkou)3RObsahujú pektíny
Avokádo7RRozpustná vláknina + zdravé tuky
Jablko (so šupkou)2.5RPektíny – výživa pre mikrobióm
Banán (zrelý)2.5RObsahuje aj rezistentný škrob
Bobuľové ovocie (čučoriedky, ríbezle)3–5N/RPolyfenoly + vláknina

R = prevažne rozpustná (živí mikrobióm, viaže vodu) • N = prevažne nerozpustná (mechanicky stimuluje črevo) Hodnoty sú orientačné (na 100 g potraviny).