Správne Oleje na Varenie

Každý olej má svoj bod dymu - teplotu, pri ktorej začne byť nestabilný a uvoľňuje škodlivé látky.

OlejE na studenú kuchyňu
(-160 °C)

panenské oleje sú lepšie na studenú kuchyňu, pretože sú zdravšie a výživnejšie

panenský olivový olej: bod dymu~160 °C

Ľanový olej:
bod dymu~107 °C

Konopný olej: bod dymu~165 °C

Vlašský orechový olej: bod dymu~160 °C

Panenský avokádový olej: bod dymu~190 °C

Oleje na nízke až stredné teploty
(160–190 °C)

(dusenie, varenie alebo pečenie pri miernych teplotách)

Rafinovaný olivový olej: bod dymu~220 °C

Maslo: bod dymu~170 °C

panenský Kokosový olej: bod dymu~175 °C

Panenský avokádový olej: bod dymu~190 °C

Bravčová, KaČacia, husacia masť: bod dymu~190 °C

Olej na vysoké teploty
(200–260 °C)

(Smaženie, Vyprážanie, pečenie, Grilovanie):

Rafinovaný olivový olej: bod dymu~220 °C

Rafinovaný avokádový olej: bod dymu~270 °C

Rafinovaný kokosový olej: bod dymu~230 °C

Hovädzí loj:
bod dymu~215 °C

Ghee (prepustené maslo): bod dymu~250 °C

Čomu sa vyhýbať? (Nebezpečné oleje)
Niektoré oleje majú vysoký obsah omega-6, podliehajú oxidácii a spôsobujú zápaly v tele.  
Najhoršie oleje:  
Rafinovaný slnečnicový olej (extrémne veľa omega-6, oxiduje pri zahrievaní)
Rafinovaný repkový olej (obsahuje trans tuky, oxiduje sa)
Sójový olej (vysoký podiel omega-6, negatívne ovplyvňuje hormonálnu rovnováhu)
Kukuričný olej (ľahko sa oxiduje, prozápalový)
Bavlníkový olej (často geneticky modifikovaný, obsahuje toxíny)
Margaríny a stužené tuky (trans tuky, škodlivé pre srdce a cievy)