Top potraviny a jedlá

Zelenina: brokolica, karfiol, kel, špenát, rukola, kapusta, huby (shiitake, reishi, maitake), rajčiny.
Bobuľové ovocie: čučoriedky, maliny, jahody, moruše, arónia.
Orechy a semená (s mierou kvôli omega-6): vlašské orechy, mandle, makadamové orechy, tekvicové semienka, ľanové a chia semienka.
Strukoviny: šošovica, cícer, fazuľa (čierna, mungo, adzuki).
Ryby: losos, sardinky, makrela, sleď (bohaté na EPA+DHA omega-3).
Kvalitné oleje: extra panenský olivový, MCT, ľanový (ale čerstvý a správne skladovaný).
Celé zrná (v malých množstvách, podľa tolerancie): quinoa, pohánka, ovos.
Fermentované potraviny: kimchi, kyslá kapusta, kefír, tempeh.
Korene a hľuzy: bataty, topinambur, mrkva, červená repa.
Koreniny: kurkuma s čiernym korením, zázvor, škorica, cesnak, oregano.
Proteín: rastlinné zdroje + kvalitné vajcia, bio hydina, občas chudé červené mäso z trávy.

Zdravé a funkčné jedlá

VITAL

Vyber si 1 zdroj proteínu, pridaj kvalitný tuk, podľa potreby sacharidy a vždy porciu zeleniny.

KategóriaPríklady jedál
Raňajky • Ovsená kaša s chia, ľanom, čučoriedkami, mandľami a škoricou
• Smoothie: špenát, avokádo, bobuľové ovocie, proteín, olivový olej
• Omeleta s hubami, špenátom a kurkumou
• Tofu scramble so zeleninou a čiernou soľou
• Grécky jogurt s vlašskými orechmi a jahodami
• Quinoa miska s malinami a tekvicovými semienkami
• Celozrnný toast s avokádom, olivovým olejom a klíčkami
Polievky • Mungo polievka s koreňovou zeleninou a koriandrom
• Krém z červenej šošovice s kokosovým mliekom a kurkumou
• Tekvicový krém s olivovým olejom a tekvicovými semienkami
• Brokolicový krém s mandľovým mliekom
• Kapustová polievka s batatmi a rascou (probiotická)
Šaláty • Rukolový šalát s lososom, avokádom a citrónovou zálievkou
• Quinoa šalát s cícerom, olivami, bylinkami a tahini dressingom
• Šalát s grilovanou kuracinkou, kelom a olivovým olejom
• Šalát s tofu, edamame a sezamovou omáčkou
• Stredomorský šalát s feta, rajčinami a olivami
Obedové jedlá • Losos s batatmi, rukolou a olivovým olejom
• Kuracie prsia s karfiolovou ryžou a zeleninou na pare
• Pečený baklažán s tahini, cesnakom a granátovým jablkom
• Šošovicové kari s kokosovým mliekom a koriandrom
• Cícerový guláš so špenátom a paradajkami
• Hovädzie na olivovom oleji s batatmi a brokolicou
• Tofu stir-fry s hubami a tamari omáčkou
Večere • Sardinky s pečenou zeleninou a citrónovým dresingom
• Pečený losos s cesnakovým špenátom a topinamburom
• Miso polievka s tofu a wakame
• Zeleninový bowl s quinoou a avokádom
• Kuracie soté s cuketou a paprikou na kokosovom tuku
• Tempeh s brokolicou a sezamom
• Batatové pyré s dusenou zeleninou a pestom
Bowls / Misky • Buddha bowl: quinoa, cícer, pečená zelenina, avokádo, tahini dressing
• Protein bowl: losos, kel, avokádo, bataty, sezam
• Detox bowl: fermentovaná kapusta, riasy, zelenina, tofu
• Mediterranean bowl: olivy, rajčiny, feta, cícer, olivový olej
Snacky • Bobuľové ovocie s orechmi
• Fermentovaný jogurt s chia
• Horká čokoláda 85 % s vlašskými orechmi
• Nakrájaná zelenina s hummusom
• Edamame s morskou soľou
Nápoje • Zelený čaj (matcha, sencha, gyokuro)
• Voda s citrónom a štipkou morskej soli
• Kombucha (fermentovaný čaj)
• Káva bez cukru (organická, filtrovaná)
• Smoothie s rastlinnými bielkovinami a olivovým olejom

Jednoduchý výber makier

Vyber 1× proteín, 1–2× zdravý tuk, podľa potreby porciu sacharidov a vždy zeleninu.

Proteín

Stavebný materiál pre svaly, hormóny a regeneráciu.

  • Vajcia, bielka
  • Kuracie/morčacie prsia
  • Hovädzie z trávy, ryby (losos, sardinky, treska)
  • Tofu, tempeh, seitan, strukoviny
  • Grécky jogurt, tvaroh, srvátkový/rastlinný proteín

Tuky

Dôležité pre mozog, hormóny a vstrebávanie vitamínov.

  • Extra panenský olivový olej
  • Avokádo, olivy
  • Vlašské, makadamové, mandle (s mierou)
  • Chia, ľanové, tekvicové (čerstvo mleté)
  • Ryby: losos, sardinky, makrela (EPA + DHA)
  • Kokosový a MCT olej (striedmo)

Sacharidy

Zdroj energie – prispôsob príjmu podľa aktivity.

  • Bataty, zemiaky, topinambur
  • Quinoa, pohánka, ovos, ryža (basmati/jazmínová)
  • Strukoviny: šošovica, cícer, fazuľa
  • Bobuľové ovocie
  • Zelenina so škrobom: mrkva, cvikla, tekvica

Zelenina

Základ každého jedla – vláknina, minerály, antioxidanty.

  • Listová: špenát, rukola, kel, poľníček
  • Krížokvetá: brokolica, karfiol, kapusta
  • Farebná: paprika, paradajky, cuketa, baklažán
  • Koreňová: mrkva, repa, paštrnák
  • Fermentovaná: kyslá kapusta, kimchi, pickles