OMEGA POMER

ZÍSKAJ
SPRÁVNU
ROVNOVÁHU

OMEGA 3 & OMEGA 6
sú typy TUKOV

Konzumácia veľa
OMEGA 6 vo vzťahu k OMEGA 3
vedie k ZLÉMU BUNKOVÉMU ZDRAVIU

Je dôležité konzumovať
OMEGA 3 & OMEGA 6
v pomere

1-1 1-4

OMEGA 3 sa skladá z:

EPA (kyselina
eikozapentaénová):

EPA je dôležitá Omega-3 mastná kyselina, ktorá má významné protizápalové vlastnosti. Podporuje tvorbu látok, ktoré regulujú zápaly a imunitnú odpoveď v tele.

DHA (kyselina dokozahexaénová):
DHA je najvýznamnejšia mastná kyselina pre mozog a oči. Tvorí veľkú časť štruktúry mozgu a sietnice. Je kritická pre vývoj a fungovanie nervového systému.

ALA (kyselina
alfa-linolénová):

Jej primárnou úlohou je premieňať sa na EPA a DHA, no táto premena je neefektívna (asi 5–10 % na EPA a menej ako 1 % na DHA). Zmierňuje aj zápaly v tele.

Odporúčaná denná dávka omega-3:

1000 mg - 4000 mg

(EPA 500 – 2000 mg)
(DHA 500 – 2000 mg)


(pozor vyše ako 5g môže spôsobiť riziko riedenia krvi, v prípade vyšších dávok alebo problémov so zrážanlivosťou krvi konzultujte s odborníkom)


Odporúčaná denná dávka omega-6:


4000 - 6000 mg


(v závislosti od omega 3
aby sa dodržal správny pomer)

Pri špecifických situáciách:

🤰Tehotenstvo a dojčenie:

Odporúča sa aspoň 500-1500 mg DHA denne, pretože má významný vplyv na vývoj mozgu a očí plodu.

🔥Zápalové ochorenia alebo artritída:
Odporúča sa 2 000 – 3 000 mg EPA denne, pretože má výrazné protizápalové účinky

🏋️Športovci:
Môžu vyžadovať vyššie dávky,
3000-4000 mg OMEGA 3, aby podporili regeneráciu a zmiernenie zápalu.

❤️Riziko srdcových ochorení alebo po infarkte:
Odporúča sa 4000 – 5000 mg OMEGA 3 (znižujú triglyceridy, zlepšujú elasticitu ciev, znižujú krvný tlak a znižujú riziko infarktu) a iba 2000 – 3000 mg OMEGA 6.

Strava v minulosti bola v pomere
OMEGA 3 - OMEGA 6
1-1

Strava v tejto dobe je v pomere
OMEGA 3 - OMEGA 6
1-20

POMER
OMEGA

OVPLYVŇUJE KAŽDÚ JEDNU BUNKU V TELE

dôsledky

AKO pomer omega OVPLYVŇUJE ORGANIZMUS 
na bunkovej úrovni:

Zápalové procesy

Omega-3 mastné kyseliny stimulujú tvorbu protizápalových mediátorov, ktoré tlmia zápaly a podporujú obnovu poškodených tkanív.
Omega-6 mastné kyseliny produkujú prozápalové látky (napr. prostaglandíny), ktoré môžu spôsobiť chronický zápal, ak sú v nadbytku.

Bunkové Membrány

Omega-3 zlepšujú pružnosť a priepustnosť membrán, čo umožňuje efektívnejší transport živín a signálov medzi bunkami.
DHA, hlavná zložka omega-3 zlepšuje aj funkciu receptorov, ktoré prenášajú signály, napríklad inzulínových receptorov.
Omega-6 znížujú flexibilitu membrán, čím sa obmedzuje pohyb živín, odpadových látok a ich schopnosť reagovať na rôzne signály.

Epigenetická regulácia

Omega-3 aktivujú dráhy, ktoré tlmia zápaly (napr. dráhu PPAR - peroxisome proliferator-activated receptors). Znižujú expresiu génov spojených so zápalovými cytokínmi (napr. TNF-α, IL-6).
Omega-6 v nadmernom množstve zvyšujú expresiu prozápalových génov.

Oxidačný Stres a Ochrana Buniek

Omega-3 majú antioxidačné vlastnosti, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Omega-6
vo vysokom Vysoký príjme vedie k tvorbe voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky (oxidácia lipidov v membráne).

Kardiovaskulárny Systém

Omega-3 znižujú hladinu triglyceridov v krvi. Zlepšujú funkciu endotelu (vnútorná vrstva ciev), čím podporujú prietok krvi. Rozširujú cievy a riedia krv. Znižujú riziko tvorby krvných zrazenín.
Omega-6 pri nadmernom množstve podporujú zápaly v cievach, čo zvyšuje riziko aterosklerózy. Zužujú cievy a zvyšujú zrážanie krvi. Zvyšujú riziko tvorby krvných zrazenín a zhoršujú funkciu endotelu.

dôsledky

AKO pomer omega OVPLYVŇUJE ORGANIZMUS 
na VŠEOBECNEJ úrovni:

Udržiavanie váhy

Omega-3 zlepšujú metabolizmus tukov a citlivosť na inzulín, čo vedie k ľahšiemu chudnutiu a udržiavaniu váhy a eliminácií nadmernej chuti na jedlo.
Omega-6 vo vysokom mnžstve narúša metabolizmus tukov a cukrov, čo vedie k obezite a cukrovke.

Duševné zdravie a kognitívny výkon

Omega-3 zlepšujú funkciu mozgu, podporujú pamäť, koncentráciu a znižujú riziko neurodegeneratívnych ochorení.
Omega-6 v nadbytku sú spojené s vyšším rizikom depresie, úzkostných porúch a kognitívneho úpadku.

Onkologické riziko

Omega-3 majú ochranný efekt proti rozvoju rakoviny.
Omega-6 môžu podporovať rast a šírenie nádorových buniek.

Športové benefity

Omega-3 znižujú svalové poškodenie spôsobené fyzickou záťažou, zlepšujú regeneráciu a podporujú rast svalovej hmoty.
Zlepšujú výdrž a efektivitu tréningu.
Omega-6 v nadbytku zhoršujú regeneráciu, rast svalovej hmoty a celkový výkon.

Kardiovaskulárne zdravie

Omega-3 znižujú riziko infarktu a podporujú zdravú funkciu ciev a srdca.
Omega-6 v nadbytku zvyšujú riziko aterosklerózy, vysokého krvného tlaku a kardiovaskulárnych ochorení.

Rast a vývoj detí

Omega-3 sú nevyhnutné pre správny vývoj mozgu a očí u detí.
Omega-6 vo vysokom pomere ku omega-3 môže negatívne ovplyvniť kognitívne schopnosti, motorický vývoj a imunitnú funkciu detí.

Imunitný systém

Omega-3 mastné kyseliny podporujú imunitnú rovnováhu a zmierňujú zápalové procesy.
Omega-6 v nadbytku aktivuje prehnanú zápalovú odpoveď, čo vedie k chronickým zápalom, autoimunitným ochoreniam a alergiám.

Metabolizmus a inzulínová citlivosť

Omega-3 zlepšujú metabolické procesy a znižujú riziko metabolického syndrómu.
Omega-6 vo väčšom množstve môže viesť k zníženej citlivosti na inzulín, čo podporuje vznik cukrovky a obezity.

ČO HOVORÍ VEDA

ŠTÚDIE čoraz viac ukazujú skutočný význam
OMEGA 3 & OMEGA 6 POMERU

"Omega-3 fatty acids and the heart: New evidence, more questions" – Harvard Health Blog

Tento článok diskutuje o nových dôkazoch týkajúcich sa účinkov omega-3 mastných kyselín na srdce a kladie otázky o ich účinnosti v prevencii kardiovaskulárnych ochorení.

Prečítaj článok

Nerovnováha dvoch zdravých tukov ovplyvňuje riziko predčasného úmrtia, ukázala štúdia

Prečítaj článok

Význam udržiavania nízkeho pomeru omega-6 a omega-3 pre zníženie rizika autoimunitných ochorení, astmy a alergií

Prečítaj článok

Vyšší pomer omega-6/omega-3 mastných kyselín v plazme je spojený s vyšším rizikom úmrtnosti na všetky príčiny, rakovinu a kardiovaskulárne ochorenia: Populačná kohortová štúdia v UK Biobank

Prečítaj článok

V modernej západnej strave je pomer omega-6 k omega-3 oveľa vyšší, než je pre naše telo ideálne.

Prečítaj článok

Populačná kohortová štúdia v UK Biobank

Vyšší pomer omega-6/omega-3 mastných kyselín v plazme je spojený s vyšším rizikom úmrtnosti na všetky príčiny, rakovinu a kardiovaskulárne ochorenia

Prečítaj článok

Podrobné vysvetlenie pomeru Omega

Prečítajte si tento článok, a zistite
viac podrobnejších informácií

Zistiť viac

OMEGA 3 ZDROJE

DODRŽUJTE SPRÁVNY OMEGA POMER
Omega 3 - Omega 6
     1 -
(14)

Tučné Ryby

Ryby sú jedným z najbohatších zdrojov omega-3 mastných kyselín, najmä EPA a DHA. Najviac ich obsahujú mastné ryby ako losos, makrela, sardinky, tuniak a sleď. Konzumácia týchto rýb aspoň 2-3x týždenne podporuje správny pomer omega a tým celkové zdravie organizmu.

Vegánske Zdroje

Vegánske zdroje omega-3 zahŕňajú ľanové semienka, chia semienka, vlašské orechy, konopné semienka a oleje z nich. Obsahujú ALA, ktorú telo čiastočne premieňa na EPA a DHA. Na priame získanie EPA a DHA je vhodný doplnok z morských rias.

Mäso zo zvierat chovaných na tráve

Mäso kŕmené trávou má priaznivejší pomer omega-3 k omega-6 v porovnaní s mäsom kŕmeným obilím, čo z neho robí lepšiu voľbu na vyváženie príjmu mastných kyselín.

Doplnky Omega-3

Pozor!
1 gram rybieho oleja neznamená 1 gram omega-3! Pri užívaní rybieho oleja si treba uvedomiť, že nie celý obsah kapsule alebo tekutiny tvorí omega-3 mastné kyseliny. Rybie oleje obsahujú aj iné tuky.
Zvyčajne 1 gram rybieho oleja obsahuje približne 300–500mg omega-3 mastných kyselín (EPA a DHA), v závislosti od kvality produktu.
Skontrolujte etiketu:
Presné množstvo EPA a DHA je vždy uvedené. Pozrite si obsah na jednu dávku.

Varte s olejmi ktoré nenarúšajú pomer omega

Extra panenský olivový olej, avokádový olej, kokosový olej, maslo, olej z makadamových orechov alebo živočíšne tuky majú lepší profil tukov a menej omega-6 v porovnaní s bežnými rastlinnými olejmi.

OMEGA 6 ZDROJE

DODRŽUJTE SPRÁVNY OMEGA POMER
Omega 3 - Omega 6
1
ku 1-4

🌻 Rastlinné oleje s vysokým obsahom
Omega-6

Slnečnicový olej (až 65–75 % omega-6)
Kukuričný olej (až 55–60 % omega-6)
Sójový olej (až 50–55 % omega-6)
Bavlníkový olej (až 50 % omega-6)
Hroznový olej (až 70 % omega-6)
Sezamový olej (až 40–45 % omega-6)
Podzemnicový (arašidový) olej (až 30–35 % omega-6)

Spracované potraviny

Balené občerstvenie (čipsy, krekry, sušienky) Hotové jedlá a rýchle občerstvenie (často vyrobené z olejov s vysokým obsahom Omega-6)
Pozerajte etiketu zloženia a vyberajte tie kde sa nenachádzajú oleje s vysokým obsahom Omega-6.

Dajú sa nájsť aj zdravé variácie týchto jedál, pozrite si našu ponuku tu:

Vyprážané jedlá a rýchle občerstvenie

Vyhnite sa jedlám, alebo ich obmedzte na minimum, ktoré sú vyprážané alebo pripravované na olejoch bohatých na Omega-6: Hranolky, vyprážané kurča, cibuľové krúžky...

Alebo vyprážajte na zdravých tukoch.

Niektoré 🥜 orechy a semená 🌱
(v nadmerných množstvách)

Hoci mnohé orechy a semená sú zdravé, niektoré majú vysoký obsah Omega-6 a mali by sa konzumovať s mierou:
Slnečnicové semienka
omega-6 ~30 g na 100 g
Pomer 300 : 1
Sezamové semienka
omega-6: ~21 g na 100 g
Pomer 137 : 1
Tekvicové semienka
omega-6 ~20 g na 100 g
Pomer 114 : 1
Mak
omega-6 ~29 g na 100 g
Pomer 70 : 1
Arašidy
omega-6 ~15 g na 100 g
Pomer 30 : 1
Kešu orechy
omega-6 ~8 g na 100 g
Pomer 48 : 1
Pekanové orechy
omega-6 ~21 g na 100 g
Pomer 20 : 1
Vlašské orechy (výnimka)
omega-6 ~38 g na 100 g
Pomer 4 : 1 (lepšie ako ostatné, no vysoký obsah omega-6)

Margarín a rastlinné stužené oleje

Často sa vyrábajú z hydrogenovaných olejov bohatých na Omega-6: margarín, rastlinné stužovanie, hydrogenované alebo čiastočne hydrogenované oleje (nachádzajú sa v mnohých spracovaných potravinách)

Šalátové dresingy, omáčky a majonézy

Dresingy a zálievky kupované v obchode často obsahujú oleje bohaté na Omega-6: majonéza (často vyrobená zo sójového alebo repkového oleja), šalátové dresingy (najmä krémové alebo na báze oleja)


Dajú sa zakúpiť aj zdravé variácie týchto vecí.

Pozrite si na internete

Pozrite si na internete obsah omega-6 v potravinách, ktoré bežne jete. Zamerajte sa najmä na oleje, orechy, semienka a spracované potraviny, pokiaľ si nie ste istý z čoho sa skladajú.

OMEGA testby VITAL
zistenie Pomeru Omega 3/6

Aký máte pomer Omega?

Náš OMEGA test Vám umožní presne pochopiť rovnováhu medzi protizápalovými a prozápalovými tukmi vo Vašom tele. Pomocou najmodernejšej technológie prinášame presnú analýzu, ktorá Vám odhalí pomer omega vo Vašom tele.
ZISTIŤ VIAC

Suplementy

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse tincidunt sagittis eros. Quisque quis euismod lorem. Etiam sodales ac felis id interdum. Proin viverra nulla sem, vel molestie lacus volutpat nec. Integer ut bibendum erat.

Start for free

Hero

Intro

Work

Archive

About

Footer